Tjänster

Tjänster

Hälsovård

Friskvård istället för sjukvård

Vi på Lapplands Djurklinik bistår dig med kunskap, information och metoder för att så många sjukdomar och skador som möjligt ska undvikas och att din pälskling har hälsan.

 

Vi bistår dig gärna med saklig information om vad för slags kost just ditt djur bör äta och vad du bör undvika att ge. Vi är vad vi äter är ett påstående som gäller lika mycket för oss människor som för våra djur. Olika livsstadier, jakt, agility eller att vara dräktig ställer höga krav på en balanserad kost. Kostråd förebygger dessutom fetma, hjärt- och kärlsjukdomar och ger det växande eller äldre djuret vad det behöver.

 

Andra områden är till exempel rådgivning vid vaccinering, om varför och när du bör vaccinera. Vi ger också träningstips för att undvika skador. Rätt träning förbereder djuret inför det den ska brukas till. Vi skräddarsyr träningen till just ditt husdjurs användningsområde och behov.

 

Under våra öppettider når du oss alltid på vår telefon för frågor eller tidsbokning.

Öppenvård/Poliklinik

”På polikliniken undersöker vi och behandlar de flesta besvären”

 

I ett av våra poliklinikrum träffar ni veterinären som lyssnar till dina upplevelser av hur ditt djur mår samt undersöker ditt djur. Ibland behandlas även ditt djur på poliklinikrummet. Det kan röra sig om en okomplicerad diarré, kennelhosta eller blodprovstagning. Du kan åka hem med ditt husdjur direkt efter undersökning eller behandling. Ibland bokar vi ett återbesök hos en veterinär eller sköterska eller så har vi uppföljning med ett telefonsamtal några dagar senare.

Medicinsk utredning

”Även djur kan få sjukdomar som diabetes, hjärtsvikt och cancer”

 

Förutsättningen för ett tillfrisknande vid sjukdom är att en korrekt diagnos ställs. Ibland kan en diagnos fastställas genom en grundlig klinisk undersökning. Ofta behöver man komplettera undersökningen med till exempel blodprover, ultraljud, röntgen eller med videokamerautrustning. Allt beror på sjukdomens art och de symptom djuret visar.

 

För oss på Lapplands Djurklinik är dialogen med dig som djurägare viktig. Varje djur och dess ägare är unik och det tar vi hänsyn till. Efter att en diagnos ställts, planeras den fortsatta behandlingen i nära samarbete med dig. På Lapplands Djurklinik har vi kompetens och resurser för att effektivt kunna diagnosticera och behandla de flesta sjukdomstillstånd.

 

Välkommen till oss för rådgivning om du misstänker att ditt djur drabbats av sjukdom!

Operation

”Ibland räcker det inte med ett recept”

Vissa sjukdomar och skador måste behandlas kirurgiskt för ett tillfrisknande. På Lapplands Djurklinik kan vi utföra många olika typer av kirurgiska ingrepp. En metod vi använder oss av är titthålskirurgi. En liten kamera förs in i till exempel en led och när man lokaliserat felet kan man behandla med små fina instrument. Denna typ av kirurgi lämnar endast efter sig två-tre små hål som oftast kan förslutas med tejp. Dessutom skadar denna typ av kirurgi vävnaden minimalt och kan användas i leder, mage, tarm och i luftvägar.

 

Under operationen övervakar vi noga ditt djur. Vi mäter blodtryck, hjärtverksamhet med EKG, hur ditt djur syresätter sig, att kroppstemperaturen håller sig på jämn nivå, hur mycket narkosgas som andas in och ut samt mycket mer. En narkos är alltid en slags balansgång. Djuret ska sova under operationen, men inte alldeles för djupt.

 

Ett djur som ska sövas bör vara fastande sedan 6 timmar med fri tillgång till vatten. Det måste du som djurägare se till. Vid vissa tarmingrepp krävs längre fasta och kanske lavemang. Vår rutin är att veterinären ringer upp dig efter att operationen är klar. När du hämtar ditt djur får du muntlig och skriftlig information om eftervård och återbesök.

Ortopedi

”För problem i rörelseapparaten”

Kostnadsfri rehabilitering om du är medlem i Våra Vänner och operationen är utförd hos oss.

 

På vår ortopedimottagning finns veterinärer som har fördjupat sig inom kunskapsområdet ortopedi. Ortopedi är specialisering på skelett- muskel-, sen- och ledsjukdomar. Hos oss utförs titthålskirurgi på leder (artroskopi), skelett- och benkirurgi (benbrott, frakturer, osteotomier), korsbandsoperationer (korsbandsruptur), knäskålsoperationer (patella), höftledsbyte med mera. Vid korsbandsoperation utför vi även TPLO.

 

Förutom dessa mer vanliga ingrepp utför vår ortoped Lukas mer avancerade operationer som utbyte eller fyllnad av sjuka ben med implantat från 3D-skrivare. 

 

På Lapplands Djurklinik erbjuder vi rehabilitering och friskvård, bland annat efter ortopediska ingrepp. Vi har rehabiliteringsavdelningar i Gällivare, Boden & Skellefteå som utför rehabiliteringsprogram som ingår kostnadsfritt vid operationer utförda på någon av våra kliniker (gäller alla med hälsokortet Våra Vänner).

 

På bild ser ni vår ortoped Jens.

Tandvård

”Under ytan, finns stora och små…”

Tandsten och tandlossning är uttryck för vår vanligaste infektionssjukdom, parodontit. Bakterier koloniserar matrester som sitter kvar på tändernas ytor. Tandkött och käkben blir angripet av bakterierna och man får en inflammerad munhåla. Tänderna blir ofta täckta av tjocka lager av tandsten. Tandköttet blir rött och blöder lätt.

 

När vi har tagit bort tandstenen och åtgärdat eventuella problem så krävs en insats av ägaren för att problemen inte ska komma tillbaka. Borsta tänderna är naturligtvis det allra bästa för att förebygga tandsten.
Vi kan även erbjuda mer specialiserade tjänster såsom endodonti (rotfyllning), orthodonti (tandreglering) och kirurgi av olika typer i och omkring munhålan.

 

På vår tandavdelning har vi den allra senaste utrustningen vad gäller professionell tandrengöring, röntgen/framkallning och för åtgärder som exempelvis tandextraktioner (tandutdragning).

 

Vi jobbar enligt de senaste rönen inom tandvård för sällskapsdjur, vilket innebär att vi alltid tillämpar sövning med gasnarkos (djuret sövs med tub i halsen för att skydda luftvägarna samt det mesta skonsamma och säkraste).
Helstatus röntgen utförs alltid i samband med alla åtgärder då många skador och parodontala sjukdomar kan döljas på djupet i rötterna.

 

Ni möter alltid veterinär vid första besöket för en full kliniskt undersökning, upplägg och individuell plan för just er fyrbenta vän. Vid hemgång får ni ett enskilt samtal med er veterinär som går igenom åtgärder och behandlingen av ert djur. Ni får rekommendationer på förebyggande åtgärder för framtiden.

 

I våra tandvårdspaket ingår: 

  • Individuella åtgärder efter behov
  • Professionell tandrengöring 
  • Helstatus tandröntgen
  • Individuellt anpassad narkos 
  • Kostnadsfritt återbesök för efterkontroll

Oftalmologi

”Ögat – en avspegling av kroppen”

Vi har regelbundet uppe vår ögonspecialist Maria Källberg. Hon hjälper oss med både kliniska och profylaktiska undersökningar (ögonlysning, patella – och hjärtintyg). Maria har lång erfarenhet av utredning och behandling av ögonsjukdomar hos alla djurslag. Dessutom höjer hon vår ögonkompetens genom utbildning på kliniken och att dessemellan vara tillgänglig för frågor angående kliniska fall.

 

I Kiruna och Gällivare möter du Maria Källberg och Gertrud Burman i Skellefteå.

Bilddiagnostik

”En bild av insidan”

Att titta och känna på ditt djur räcker inte alltid. Till vår hjälp har vi bilddiagnostik av olika slag för att få oss en bild av insidan. Med hjälp av vår utrustning för röntgen kan vi få en bättre uppfattning om vad som besvärar ditt djur. Processen är smärtfri, men kräver ofta att djuret får lugnande medel då det måste ligga helt stilla under en viss tid.

 

Vi använder även ultraljud för närmare undersökning av vissa organ, dräktighetsdiagnostik eller för att ta prov exempelvis från urinblåsan. Vi har regelbundet besök av specialister inom kardiologi och ultraljud. Hos oss kan vi erbjuda diagnostiska hjärtultraljud, HCM-screening för PKD samt fullständiga bukultraljud.

 

Vi kan även med endoskop gå in och utforska insida av exempelvis magsäck så att vissa främmande kroppar kan fångas upp utan att kirurgisk åtgärd behövs eller för att ta prover från magslemhinnan.

 

Datortomografi, även kallad CT, är en skiktröntgenteknik som ger tvärsnittsbilder av patienten. Bilden ger oss information om både skelett och mjukdelar som vi inte kan se med en digitalröntgen. Bilderna skickas därefter till specialister inom bildiagnostik. Vi utför CT på vår klinik i Gällivare och numera finns även CT i Skellefteå. 

Rehabilitering

”Vi fokuserar på möjligheter, inte på begränsningar”

Rehabilitering betyder att återvända till normal funktion. Behandlingen består oftast av specialanpassad träning efter en skada eller en operation. Fokus brukar läggas på den skadade kroppsdelen, men stor vikt läggs också vid att förstärka det friska. Ibland används hjälpmedel vid träningen såsom en vattentraskare, laserbehandling, olika manuella terapier eller styrketräning och balansträning.

 

I dag vet vi att inte bara sjuka djur kan dra fördelar av ett eller flera besök på ett rehabiliteringscenter. Det finns många användningsområden. Till exempel kan det vara bra för en jakthund med träning inför säsongen. Ett överviktigt djur kan behöva träning för att gå ned lite i vikt eller också vill man förbättra den allmänna konditionen och välbefinnandet.

 

På Lapplands Djurklinik arbetar vi i ett team tillsammans med dig och ditt djur. Vi lägger tonvikt på de möjligheter som finns i stället för att fokusera på de begränsningar som många tror att en skada medför. Med rätt kompetens och med tekniska resurser har vi det som krävs för ett gott resultat.

 

Just nu håller vi på att bygga upp en ny rehabavdelning på kliniken på Anderstorg i Skellefteå.

 

Välkommen till Lapplands Djurklinik med dina frågor kring vårt rehabiliteringscenter och hur vi kan hjälpa ditt djur!

Laboratorium

”Vår provtagning ger svar”

Ett litet stick, ett blodprov och sedan vet vi mycket mer om ditt djurs hälsotillstånd. Med hjälp av ett enkelt prov kan vi se till att din pälskling får rätt foder eller mediciner. De flesta analyser kör vi i vårt laboratorium så att du får besked redan i samband med besöket. Är ditt djur fem till sex år eller äldre och skall sövas så rekommenderar vi att man inför sövningen kontrollerar hur lever och njurar mår, då de skall metabolisera de läkemedel vi kommer att ge.

 

Urin, prover från päls och hud eller vaginalutstryk är andra analyser som vi kan göra på kliniken och därmed ge dig svar direkt utan att behöva invänta svar från ett laboratorium. Vissa analyser såsom odling av bakterier och för att få resistensbestämning kräver dock att vi skickar iväg proverna, vi använder oss då av ackrediterade laboratorium. I de vanligaste fall använder vi oss av Statens veterinärmedicinska anstalt i Uppsala samt avdelningen för klinisk kemi vid Universitetsdjursjukhuset i Uppsala.

Reproduktion

”När en ska bli flera”

 

Vi kan hjälpa ert djur med optimering av parningsdag, progesteronprov artificiella inseminationer, dräktighetskontroll, spermabedömning och utredningar inom reproduktion och gynekologi.

Avlivning

”Det svåra beslutet”

När dagen kommer då det är dags för att ta avsked från sin vän vill vi kunna hjälpa dig på bästa sätt i detta svåra beslut. Om du känner dig tveksam till om det är dags att släppa taget kan vi hjälpa dig med en bedömning. Ibland kan beslutet behöva fattas snabbt för att undvika onödigt lidande men ofta kan det göras i lugn och ro så att ni får ta den tid ni behöver för att få ett fint avsked.

Om du som djurägare inte kan närvara vid avlivningstillfället är det viktigt att en fullmakt från dig lämnas med ombudet. Fullmakt för utskrift »

Du bestämmer själv hur djuret skall tas omhand efteråt. Vi kan bistå med kremering och samarbetar då med Djurkremeringen i Piteå (www.djurkremering.se).

Livintyg
För hundar som är livförsäkrade kan veterinären skriva ett så kallat livintyg som skickas till ditt försäkringsbolag för vidare reglering. Detta får du begära av oss, görs ej automatiskt. Om du är osäker om försäkringen kommer att gälla, gör alltid klart med försäkringsbolaget i förväg, så undviks tråkiga diskussioner i efterhand.

Säg till om vi kan göra något för att underlätta för dig!

Öppettider Kliniker

BODEN

mån – fre: 08.00 – 16.30


Tel (07.00 – 22.00): 0921 – 107 07


Bränslanvägen 7, 961 38


boden@lapplandsdjurklinik.se

ARVIDSJAUR

mån – fre: 08.00 – 16.30


Tel (07.00 – 22.00): 0960 – 240 40


Storgatan 6C, 933 31


arvidsjaur@lapplandsdjurklinik.se

LULEÅ

 

mån – fre: 08.00 – 22.00


Tel (07.00 – 22.00): 0920 – 217 000


Gammelstadsvägen 17, 973 34


lulea@lapplandsdjurklinik.se

SKELLEFTEÅ ANDERSTORG

mån – fre: 08.00 – 16.30


Tel (07.00 – 22.00): 0910 – 560 04


Anderstorg 2, 931 57


reception@gbdjurklinik.se

SKELLEFTEÅ SÖDRA JÄRNVÄGSGATAN

mån – fre: 08.00 – 16.30

(Lunchstängt: 11.00 – 12.00)

Tel (07.00 – 22.00): 0910 – 560 04

Södra Järnvägsgatan 50, 931 32

reception@gbdjurklinik.se

PITEÅ


mån – tor: 08.00 – 16.30


fre: 08:00-16:00


Tel (07.00 – 22.00): 0911 – 101 80


Storgatan 80, 941 62

info@dinvetpitea.se

KIRUNA

mån – fre: 08.00 – 16.30


Tel (07.00 – 22.00): 0980 – 74 400


Österleden 22B, 981 42


kiruna@lapplandsdjurklinik.se

GÄLLIVARE

mån – fre: 08.00 – 16.30


Tel (07.00 – 22.00): 0970 – 108 00


Oljevägen 11, 982 38


info@lapplandsdjurklinik.se

JOKKMOKK


ons: 08.00 – 16.30

Tel (07.00 – 22.00): 0971 – 103 30

Köpmangatan 21, 962 32

jokkmokk@lapplandsdjurklinik.se

Org. Nr. 556502-4212

Lapplands Djurklinik i Luleå har kvällsöppet till 22.00 på vardagar. Välkommen!